Keti Koti Vlissingen 2024

Keti Koti Vlissingen met het interactieve Bureau Mama Africa en de performance ‘Den Keti Koti, brada, sisa.

Bureau Mama Africa verwijst als meubel naar het koloniale verleden waar de blanke heersers de tijd hadden om te mijmeren en brieven te schrijven. Om de plek op de boulevard in Vlissingen waar vorig jaar ook het slavernijmonument te zien was in ere te houden stond op 1 juli tijdens Keti Koti Bureau Mama Africa. 

Achter het bureau plaatsnemen betekent contact maken met het slavernijverleden en biedt de mogelijkheid voor stilte en herdenking en het verbinden met hoe het slavernijverleden nog altijd een doorwerking heeft in de levens van mensen van nu.

Dit bureau is gemaakt van karton dat aan elkaar is geplakt met gouden en zilveren plakband. Het goud en zilver verbeeldt de rijkdommen vanuit de koloniën. Het bureau is beplakt met een onderzoeksrapport uit juni 2021 van Henk den Heijer en Gerhard de Kok, in opdracht van de gemeente Vlissingen naar het eigen slavernijverleden. Daaruit bleek onder meer dat Vlissingen in de tweede helft van de achttiende eeuw de ‘onbetwiste hoofdstad’ van de Nederlandse slavenhandel was.

Ondanks het ontbreken van een monument in Vlissingen, stond op 1 juli 2024 tijdens Keti Koti een kunstinstallatie met een bureau waar iedereen achter kan plaatsnemen, kijkend over de zee waarlangs ooit de slavenschepen voerden, om te schrijven over wat jou raakt, in het verleden en het heden en hiermee een bijdrage levert aan het bewustwordingsproces van een gezonde en gezamenlijke toekomst. 

In bureau Mama Africa zit ook een brievenbus voor jouw persoonlijke brief, tekst, gedicht, kaart, foto, tekening of wat je ook wil delen. De inhoud van deze brievenbus zal op een later moment worden tentoongesteld/ gebundeld en vervolgens naar Suriname verscheept. Je kunt je bijdrage ook mailen naar: zeushoenderop@gmail.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *