Ziek ) de serie
De PWP Jeugd, heeft de taak namens en met de cliënt het beleid van de provincie Noord-Brabant te beïnvloeden waar het gaat om jeugdhulpverlening. Op zoek naar een manier om het beleid te beïnvloeden kwam het jongerenpanel van PWP jeugd in Midden-Brabant zelf op het idee om een documentaire/filmserie te maken. In de serie zijn diverse knelpunten belicht waar jongeren mee te maken krijgen in het systeem van de (Jeugd) hulpverlening.
Ziek ) de Trailer: 2006 / Ziek ) Wachten 2007 / Ziek ) sociale netwerken 2008
Ziek ) de serie: scenario/regie: Zeus Hoenderop.
Mirror glass (2019)
Met Hendrik Driessen en Martijn van Nieuwenhuyzen.
Link naar de documentaire Mirror glass
https://www.youtube.com/watch?v=FNisgBbvOl0&t=12s
In deze film brengt Zeus Hoenderop, het vertrek van Hendrik Driessen, De Pont Museum, en de opvolging door Martijn van Nieuwenhuyzen in 2019 in beeld.
Hoenderop laat in vogelvlucht wisselende tentoonstellingen zien die hij tussen 2010 en 2019 heeft gefilmd. Maar ook volgt hij Driessen die ons als piloot meeneemt aan boord van zijn vliegtuig. Martijn van Nieuwenhuyzen vertelt onder andere over zijn initiatie in de beeldende kunstwereld in de jaren ’80 in Amsterdam en hoe hij in het veranderende landschap van de beeldend kunst zijn eigen visie ontwikkelde.
Stilstaan bij bewogenheid (2020)
Met Peter de Bie en Roosmarijn Gehrels. Filmaker Zeus Hoenderop, duur 52 minuten.
Link naar de documentaire: Stil staan bij bewogenheid
https://www.youtube.com/watch?v=X3TulIHnsS4
Late haver (2022)
Documentaire over Joop Oversteegen.
Joop Oversteegen richtte in 1962 de Schrijvers Associatie Opwenteling op omdat hij vond dat Brabantse dichters nauwelijks een podium kregen in de landelijke literaire wereld.
Link naar de documentaire Late Haver: https://www.youtube.com/watch?v=YZULD0hLbOo
Link naar het artikel door Emmanuel Naaijkens van Brabant Cultureel en de documentaire die te zien is op YouTube.
Kom (2023)
In de documentaire Kom toont kunstenaar Zeus Hoenderop het proces rondom het plaatsen van het monument. Van de discussie over het wel of niet legaal plaatsen van een herdenkingsmonument in Vlissingen, de roep om het monument tot de weerstand ertegen. Kom maakt institutioneel racisme en intergenerationele traumaverwerking zichtbaar, waardoor het bespreekbaar wordt. Dat is het startpunt van de dialoog: hoe vormen wij, zwart en wit, vanaf dit moment samen een goede toekomst voor onze kinderen, om de mooie woorden van excuses en vergiffenis waar te maken?
Het slavernijverleden monument Kom werd op 30 juni 2023 op de boulevard in Vlissingen geplaatst zonder toestemming van de gemeente, door Angélique Duijndam, voorzitter Keti Koti Zeeland, en Zeus Hoenderop, kunstenaar en maker van het monument.
Maritiem Muzeeum Zeeland
Sinds 14 juli 2023 is het monument in beheer van het Maritiem Muzeeum Zeeland.
Het monument Kom was tussentijds te zien: tijdens het Nazomerfestival in Fort Rammekens van 26 augustus tot 2 september 2023 en tijdens het Film By The Sea tussen 8 en 17 september 2023.
Zeeuws Museum
25 mei 2024 – 18 mei 2025
De documentaire Kom is te zien in de tentoonstelling: Heden van het slavernijverleden in Het Zeeuws Museum.
Link naar de trailer van Kom: https://www.youtube.com/watch?v=ptIpLp3xatY&t=9s