Documentaire

Ziek ) de serie

De PWP Jeugd, heeft de taak namens en met de cliënt het beleid van de provincie Noord-Brabant te beïnvloeden waar het gaat om jeugdhulpverlening. Op zoek naar een manier om het beleid te beïnvloeden kwam het jongerenpanel van PWP jeugd in Midden-Brabant zelf op het idee om een documentaire/filmserie te maken. In de serie zijn diverse knelpunten belicht waar jongeren mee te maken krijgen in het systeem van de (Jeugd) hulpverlening.

Ziek ) de Trailer: 2006 / Ziek ) Wachten 2007 / Ziek ) sociale netwerken 2008

Ziek ) de serie: scenario/regie: Zeus Hoenderop.

 

 

Mirror glass (2019)

Met Hendrik Driessen en Martijn van Nieuwenhuyzen.

Link naar de documentaire Mirror glass

https://www.youtube.com/watch?v=FNisgBbvOl0&t=12s

In deze film brengt Zeus Hoenderop, het vertrek van Hendrik Driessen, De Pont Museum, en de opvolging door Martijn van Nieuwenhuyzen in 2019 in beeld.

Hoenderop laat in vogelvlucht wisselende tentoonstellingen zien die hij tussen 2010 en 2019 heeft gefilmd. Maar ook volgt hij Driessen die ons als piloot meeneemt aan boord van zijn vliegtuig. Martijn van Nieuwenhuyzen vertelt onder andere over zijn initiatie in de beeldende kunstwereld in de jaren ’80 in Amsterdam en hoe hij in het veranderende landschap van de beeldend kunst zijn eigen visie ontwikkelde.

 

Stilstaan bij bewogenheid (2020)

Met Peter de Bie en Roosmarijn Gehrels. Filmaker Zeus Hoenderop, duur 52 minuten.

Link naar de documentaire: Stil staan bij bewogenheid

https://www.youtube.com/watch?v=X3TulIHnsS4 

 

Late haver (2022)

Documentaire over Joop Oversteegen.

Joop Oversteegen richtte in 1962 de Schrijvers Associatie Opwenteling op omdat hij vond dat Brabantse dichters nauwelijks een podium kregen in de landelijke literaire wereld.

Link naar de documentaire Late Haver: https://www.youtube.com/watch?v=YZULD0hLbOo

Link naar het artikel door Emmanuel Naaijkens van Brabant Cultureel en de documentaire die te zien is op YouTube.

https://www.brabantcultureel.nl/2022/12/06/video-over-omstreden-leven-van-dichter-en-uitgever-joop-oversteegen/

 

Kom (2023)

De documentaire Kom is te zien tijdens het Film By The Sea 2023 in CineCity in Vlissingen.

In de documentaire Kom toont kunstenaar Zeus Hoenderop het proces rondom het plaatsen van het monument. Van de discussie over het wel of niet legaal plaatsen van een herdenkingsmonument in Vlissingen, de roep om het monument tot de weerstand ertegen. Kom maakt institutioneel racisme en intergenerationele traumaverwerking zichtbaar, waardoor het bespreekbaar wordt. Dat is het startpunt van de dialoog: hoe vormen wij, zwart en wit, vanaf dit moment samen een goede toekomst voor onze kinderen, om de mooie woorden van excuses en vergiffenis waar te maken?

Het slavernijverleden monument Kom werd op 30 juni 2023 op de boulevard in Vlissingen geplaatst zonder toestemming van de gemeente, door Angélique Duijndam, voorzitter Keti Koti Zeeland, en Zeus Hoenderop, kunstenaar en maker van het monument. Tijdens Film by the Sea is het in CineCity te zien.

Link naar de trailer van Kom: https://www.youtube.com/watch?v=ptIpLp3xatY&t=9s