Het kan jou ook overkomen

Om te ervaren hoe het is om in een stad dakloos te zijn heeft Zeus Hoenderop twee nachten in een kartonnen doos geslapen. Deze doos was na overleg voor Het Witte Huis in Vlissingen geplaatst , die dag en nacht opvang voor dak- en thuislozen verzorgd. De bewoners van Het Witte Huis hebben op de doos getekend en geschreven.

Foto: kartonnen doos voor Het Witte Huis in Vlissingen, 18 mei 2024.

Aangezien ik twee dagen op straat sliep, kreeg ik van Het Witte Huis ook de mogelijkheid om mee te eten met de gezamenlijke maaltijden. Met veel bewoners heb ik gesprekken kunnen voeren. Deze mensen hebben veel achter zich moeten laten om te overleven en zijn vaak tot het bot, het nulpunt gegaan, en hebben hun angsten in de ogen gekeken en karakter getoond. Voordat deze mensen in Het Witte Huis terechtkwamen, hebben sommigen lange tijd gelogeerd bij vrienden, familieleden of illegaal in leegstaande panden, portieken of buiten moeten slapen. Deze moedige en inspirerende verhalen laten ons zien dat het ons allemaal kan overkomen’.

Bewoner Mart verteld over zijn ervaringen en is  via een audio-bestand te beluisteren:
https://www.youtube.com/watch?v=TkE_SAbm6GM 

De bewoners van Het Witte Huis hadden de mogelijkheid om de doos op hun manier aan te tasten dat klopt met hun ervaren van dak- of thuisloos zijn. Zo hebben verschillende bewoners teksten op de doos aangebracht en spreuken zoals: ‘Ook in je eigen huis kun je dakloos zijn’ of ‘Dakloos is nog niet thuisloos iedereen is thuis bij zichzelf’. Ook zijn er spullen in en rond de doos toegevoegd. 

De resultaten van dit onderzoek met de titel ‘Het kan jou ook overkomen’ waren te zien op vrijdag 14 juni 2024 tijdens de Open Huis dag van Het Witte Huis. De directie van Het Witte Huis werkte graag mee aan dit project om meer bewustzijn te creëren rondom het stigma dat kleeft aan dak- en thuislozen.

 Foto:  kartonnen doos voor Het Witte Huis in Vlissingen, nacht van 18 op 19 mei 2024.

Het kan jou ook overkomen was onderdeel van Mama Africa project.

Mama Africa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *