Dag van de Zuivere Lucht

Dag van de Zuivere Lucht i.s.m. ROC Tilburg en Arriva

9 oktober 2019 ‘ Dag van de Zuivere Lucht’ een initiatief van beeldend kunstenaar Zeus Hoenderop in samenwerking met ROC Tilburg en openbaarvervoerbedrijf Arriva. Deze dag was bedoeld om aandacht te vragen voor het belang van een goede luchtkwaliteit voor een gezonde planeet en een gezond leven. Om op een positieve manier de noodklok te luiden, planten 112 studenten van ROC Tilburg 112 bomen (verwijzend naar het landelijke alarmnummer). De bomen kwamen niet op één locatie te staan, maar mochten door de studenten in hun eigen omgeving worden geplaatst. Een drietal bomen kregen een plek op drie speciale locaties in Tilburg en Den Bosch.

Link naar artikel Brabants Dagblad: https://www.bd.nl/den-bosch-vught/112-bomen-er-bij-op-de-eerste-dag-van-de-zuivere-lucht-in-den-bosch-en-tilburg-als-beginnetje~a4706cc9/158231914/

Link naar artikel van Arriva: https://www.bravo.info/nieuws/kunstenaar-vraagt-samen-met-arriva-en-roc-tilburg-aandacht-voor-luchtkwaliteit 

Link promotievideo: https://www.youtube.com/watch?v=MhuOwd-clDg 

Heilige Dionysius van Parijs

Op 9 oktober, de feestdag van de heilige Dionysius van Parijs, werd de Dag van de Zuivere Lucht georganiseerd. Iedere stad heeft zijn of haar patroonheilige, ook wel beschermheilige of schutspatroon genoemd. De patroonheilige van Tilburg is Dionysius van Parijs, de eerste bisschop van Parijs, hij kan onder andere aangeroepen worden voor mensen met longziekten. Als we nu naar de longen van de aarde kijken, hoe kunnen wij deze zuiver en gezond houden? “Binnen de Dag van de Zuivere Lucht gebruik ik beeldende elementen uit de kerk, maar het komt niet voort uit een christelijke overtuiging. Het is juist gericht op verbinding met iedereen ongeacht cultuur of geloof, omdat iedereen lucht inademt. Lucht is immers leven.” https://www.youtube.com/watch?v=Jnq2iqtu9sM

Comité van aanbeveling

Wim van de Donk, Commissaris van de Koning provincie Noord-Brabant. Gerard de Korte, bisschop van het bisdom ‘s-Hertogenbosch. Abt Denis Hendrickx. Mario Jacobs, wethouder GroenLinks voor de gemeente Tilburg. Jan-Pieter Been, regiodirecteur openbaar vervoersmaatschappij Arriva.  

Expositie: Kunst in de kringloop

Kringloopbedrijf La Poubelle presenteert de tentoonstelling ‘Kunst in de kringloop’ van beeldend kunstenaar Zeus Hoenderop. Deze tentoonstelling is in de winkel van La Poubelle vanaf 23 november t/m 8 december 2018 te zien.  De opening was vrijdag 23 november door Martin de Wolf commissielid GroenLinks.

In de tentoonstelling ‘Kunst inde kringloop’ toont Hoenderop, naast kringloopartikelen uit de winkel van La Poubelle, foto’s van deze artikelen die zijn gefotografeerd in de context van zijn vorige tentoonstelling ‘Residentie Heilige Dionysius van Parijs’. Deze tentoonstelling was in oktober 2018 te zien op het voormalige terrein van Huize Moerenburg. Het was zowel een eerbetoon aan de patroonheilige Dionysius vanTilburg als een pleidooi voor zuivere lucht.

Dionysius van Parijs is een noodhelper, die men onder andere kan aanroepen bij longziekten. Als we nu naar de longen van de aarde kijken of van onze stad, hoe kunnen we dan zorgen dat we deze longen en onze longen gezond houden? Zowel vanuit het perspectiefduurzaamheid als de herwaardering van vergeten bronnen uit het verleden, wordtDionysius nieuw leven ingeblazen  als patroonheilige voor zuivere lucht.

Op 9 oktober 2018, de feestdag van Dionysius, liep Hoenderop verkleed als bisschop Dionysius vanaf het geboortehuis van Peerke Donders naar de Dionysiuskerk van het Goirke. Bijaankomst in de kerk hield Hoenderop op het altaar een toespraak met daarin eenvoorstel om jaarlijks op 9 oktober het thema zuivere lucht centraal te stellen.

In de tentoonstelling ‘ResidentieHeilige Dionysius van Parijs’ had Hoenderop goederen uit de winkel van La Poubelle als readymades ingezet. Het doel hiervan was tweeledig:

  • Hierdoor werden de kringloop goederen in een context van kunst gepresenteerd, waar door er een nieuw potentieel publiek werd aangetrokken voor kringloopartikelen.
  • Door de goederen van La Poubelle als readymades binnen een tentoonstelling te plaatsen, werden er geen nieuwe goederen of materialen gebruikt voor het vervaardigen van kunstwerken. Op deze manier wordt er duurzamer omgegaan met het hergebruik van goederen.

Kringloopwinkels dragen bij aan de zuivere lucht die we allemaal inademen.  Doordat spullen langer in omloop blijven en minder snel worden afgedankt, hoeven er minder nieuwe goederen te worden geproduceerd en vervoerd. Het hergebruiken van goederen levert daar mee een directe bijdrage aan de vermindering van de CO2 uitstoot, wat resulteert in het  inademen van schonere lucht.

Readymade is een kunstvorm die is ontstaan in het begin van de 20e eeuw. Een industrieel voorwerp wordt uit zijn alledaagse omgeving gehaald en binnen de context van kunst getoond. Binnen de traditie van readymade als kunstvorm gaat Hoenderop in de tentoonstelling ‘Kunst in de kringloop’ in La Poubelle verder. Dit door in plaats van deze readymades te conserveren binnen de kunstwereld, het weer terug te plaatsen in de kringloop.

Als koper koop je bijvoorbeeld een stoel, wat tevens een gesigneerd kunstwerk is. Daarbij krijg je als klant de foto van de stoel, zoals die te zien was in de tentoonstelling ‘Residentie Heilige Dionysius van Parijs’ erbij cadeau.

 

Dag van de Zuivere Lucht – 9 oktober 2018

Op 9 oktober, de feestdag van de Heilige Dionysius van Parijs, wordt vanaf 2018 de  Dag van de Zuivere Lucht georganiseerd. Iedere stad heeft zijn of haar patroonheilige, ook wel beschermheilige of schutspatroon genoemd. De patroonheilige van Tilburg is Dionysius van Parijs, de eerste bisschop van Parijs, hij kan onder andere aangeroepen worden voor mensen met longziekten. Als we nu naar de longen van de aarde kijken, hoe kunnen wij deze zuiver en gezond houden?

Actie / performance

Om de feestdag van de Heilige Dionysius van Parijs, de eerste bischop van Parijs en de patroonheilige van Tilburg te vieren. Vertrok Hoenderop op 9 oktober 2018 verkleed als bisschop Dionysius vanaf het geboortehuis van Petrus Donders naar de Sint-Dionysiuskerk (Goirkesekerk). Deze actie had ten doel om aandacht te vragen voor de luchtkwaliteit. Bij aankomst in de Goirkesekerk hield Hoenderop op het altaar een toespraak met daarin een oproep om elk jaar op 9 oktober de Dag van de Zuivere Lucht te laten plaatsvinden.

Video impressie van de toespraak in de Goirkesekerk, tijdens de performance : ‘Heilige Dionysius van Parijs’ op 9 oktober 2018 tijdens de eerste Dag van de Zuivere Lucht. Onderstaande link naar een artikel op de website van het Brabants Dagblad: https://www.bd.nl/tilburg/zeus-haalt-tilburgse-patroon-dionysius-uit-de-vergetelheid-expositie-in-moerenburg~afcf21fb/

 

Expositie ‘Residentie Heilige Dionysius van Parijs’

Op 14 oktober opende Norbertijn, abt Denis Hendrickx de tentoonstelling ‘Residentie Heilige Dionysius van Parijs’ in Huize Moerenburg, Tilburg. Deze tentoonstelling was een pleidooi voor zuivere lucht en een eerbetoon aan de patroonheilige van Tilburg en eerste bisschop van Parijs.

 

Foto: tentoonstelling ‘Residentie Heilige Dionysius van Parijs’ in Huize Moerenburg in Tilburg.

De Heilige Dionysius van Parijs is een noodhelper die men onder andere kan aanroepen bij longziekten. Als we nu naar de longen van de aarde kijken of van onze stad, hoe kunnen we dan zorgen dat we deze longen, dus onze longen gezond houden? Tot en met 28 oktober 2018 kon er ook post naar Dionysius gestuurd worden, naar dit tijdelijke adres: Residentie Heilige Dionysius Huize Moerenburg Moerenburgseweg 1 5018 TC Tilburg

Recensie

Onderstaande recensie door Toon van Gestel. Gepubliceerd november 2018 in de Buurtkrant van de Armhoefse Akkers in Tilburg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *