White Lion

White Lion is een kartonnen boot, beplakt met A4tjes van het onderzoeksrapport ‘Slavernijverleden Vlissingen’ uit 2021, in opdracht van de gemeente Vlissingen. De stoel die tegen de boot aan staat, is een verwijzing naar de 25 raadszetels. Het papier op de zetel van de stoel toont de stemmen van de gemeenteraad over het voorstel om een slavernijmonument op de boulevard van Vlissingen te plaatsen in 2024: 8 voor, 17 tegen. Met de 8 stemmen ‘voor’ hangt deze stoel symbolisch wat schuin naar achteren, maar nog niet schuin genoeg voor het kantelpunt van de stoel. Bij een meerderheid aan stemmen ‘voor’ heeft de zittende macht geen controle meer en valt de stoel om.

De naam van het kunstwerk is: White Lion dat naar een Vlissingse schip verwijst, dat in opdracht van de burgemeester van Vlissingen Jan de Moor in 1619 het bevel gaf aan de Engelse kapitein John Jope als kaper voor een handelsmissie in de Cariben.

1619 het jaar waarin de eerste Afrikanen als slaven naar Virginia werden gebracht – de oorsprong van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap. Deze eerste Afrikaanse slaven kwam in Virginia aan op het Vlissingse schip de White Lion.

 

Deze boot doet ook denken aan de gammele bootjes waarmee vluchtelingen over de Middellandse zee naar Europa komen.

White Lion is in de tentoonstelling BooT van 21 maart 2024 t/m begin juni 2024 te zien in Boekhandel ’t Spui, Spuistraat 6 in Vlissingen.

White Lion: 270 cm x 200 cm x 155

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *