Mama Africa

Op 18 mei 2024 om 14.00 uur opent de expositie: Mama Africa in Galerie Hannelore Meijaard, van beeldend kunstenaar Zeus Hoenderop.

Deze tentoonstelling is te zien op drie locaties in de Hendrikstraat in Vlissingen, die samen een geografische driehoek vormen als verwijzing naar de Trans-Atlantische driehoekshandel; de handel in tot slaafgemaakte mensen tussen Europa, Afrika en Amerika. Het betreft de driehoek tussen Galerie Hannelore Meijaard, Het Beeldenhuis met de beeldengevel uit 1730, die destijds met de opbrengsten uit slavenhandel is gerealiseerd, en het Witte Huis dat dag en nachtopvang biedt voor (verslaafde) dak- en thuislozen.

In tegenstelling tot de Trans-Atlantische driehoekshandel gaat het in de Hendrikstraat over een constructieve driehoek: een win-win-win verbinding, waarin contact de vooroordelen en het stigma overstijgt. De verbindende factor van deze driehoeksverhouding is de Galerie van Hannelore Meijaard, dat het bewustzijn van wat kunst oplevert in de samenleving representeert.

Van 18 mei tot en met 4 juli 2024 staan er transportdozen op drie locaties van ZB Bibliotheek in Zeeland: Vlissingen, Middelburg en de bibliotheekbus van Veere. Dit is onderdeel van de tentoonstelling Mama Africa van kunstenaar Zeus Hoenderop.

Zeeland speelde in de zeventiende en achttiende eeuw een actieve rol in de slavenhandel, in het bijzonder vanuit deze Walcherse steden. Het was een belangrijke bron van inkomsten waarvan steden, kerken, andere instituten en individuen profiteerden. Van de 16e tot in de 19e eeuw werden tot slaaf gemaakte Afrikanen door Europese handelaren gekocht, getransporteerd over de Atlantische Oceaan en verkocht in de koloniën in de Caraïben, Noord- en Zuid-Amerika.Naar schatting werden zo’n 12 miljoen slaafgemaakten verhandeld. Nederland verhandelde circa 600.000 mensen, waarvan zo’n 300.000 voor rekening van Zeeland.

Nu hebben we de mogelijkheid om in deze transportdozen iets (terug) te geven, met je naam erbij of anoniem. Hoenderop spreekt hiermee de verbeelding en ons reflectievermogen aan. Dit kan van alles zijn: van een persoonlijke brief, kaart, foto of mooie tekening, tot een ‘dubieus’ Afrikaans beeldje dat in huis staat, of een andere bijdrage. ‘Wees vooral vrij om te geven wat uit je hart komt.’

De inhoud van deze transportdozen zal worden tentoongesteld en vervolgens naar Suriname worden verscheept.

De tentoonstelling Mama Africa is te zien op:
Zaterdag 18 mei en zondag 19 mei tussen 14.00 en 18.00 uur.
Zaterdag 25 mei en zondag 26 mei tussen 14.00 en 18.00 uur.
Zaterdag 1 juni en zondag 2 juni tussen 14.00 en 18.00 uur.

De opening is op zaterdag 18 mei om 14.00 uur in Galerie Hannelore Meijaard Hendrikstraat 8 met muziek van Afrika bombate.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *