Witness Herdenkingsmonument slavernij – HZ University of Applied Sciences

Witness 2023

Voor de HZ University of Applied Sciences in Middelburg heb ik een Herdenkingsmonument slavernij gemaakt. Dit monument is opgebouwd uit een stam van hardhout en is meer dan 100 jaar geleden met de hand in Suriname gekapt, om als paalhoofd in Vlissingen het land tegen de zee te beschermen. Het hout met de naam Basralocus komt van een boom die gemiddeld 100 jaar nodig heeft om te groeien tot een lengte van 30 tot 50 meter.

Ruim 200 jaar geleden groeide deze boom op als getuige van de slavenhandel in Suriname. Als je door het gat in de stam kijkt, kom je tot de kern van de boom die een doorkijk biedt naar het verleden, naar de tijd van de slavenhandel in Suriname.

De roestvrijstalen druppel, die verwerkt is in de stam, vormt een verwijzing naar het water, bloed, zweet en tranen dat alle mensen verbindt. De druppel is geslepen uit ‘Kom’, het slavernij herdenkingsmonument Vlissingen. De kroon rondom het monument is een verwijzing dat de stam kroongetuige van de slavenhandel is geweest (crone witness).

Witness / 2023 / 36 cm x 33 cm  x 210 cm.

      

 

Slave ship 2023

Slavenschepen speelden een cruciale rol tijdens de trans-Atlantische slavenhandel, die deel uitmaakte van de driehoekshandel. 

De druppels symboliseren naast het water ook het bloed, zweet en tranen dat alle mensen verbindt. De druppel zelf is te zien in de sculptuur Witness, en is geslepen uit ‘Kom’, het slavernij herdenkingsmonument Vlissingen.

 

Deze twee werken zijn te zien bij de ingang van de HZ University of Applied Sciences. Locatie Het Groene Woud in Middelburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *