Het slavernijmonument ‘Kom’ is een initiatief van Angélique Duijndam, voorzitter Keti Koti Zeeland, en Zeus Hoenderop, kunstenaar en maker van het monument. Op 30 juni 2023, ter nagedachtenis aan 150 jaar afschaffing slavernij, werd dit monument door Duijndam en Hoenderop zonder toestemming geplaats op de boulevard van Vlissingen. Op 1 februari 2024 stemden van de 25 Vlissingse raadsleden er acht voor en zeventien tegen een slavernijmonument. Het monument is vanaf 14 juli 2023 in tijdelijk beheer van het Maritiem Muzeeum Zeeland.
Foto: monument Kom stond aan de Boulevard Bankert van 30 juni t/m 14 juli 2023.
Foto: Schrijfster Cynthia McLeod en regisseur Jean van de Velde.
Op woensdag 13 september werd de serie Hoe duur was de suiker tijdens Film by the Sea integraal vertoond in aanwezigheid van de Surinaamse auteur Cynthia McLeod en regisseur en scenarioschrijver Jean van de Velde. Als voor film werd de documentaire kom van Zeus Hoenderop en Zwarte Stem van de Hoekman Brothers vertoond.
In de documentaire Kom toont kunstenaar Zeus Hoenderop het proces rondom het plaatsen van het monument. Van de discussie over het wel of niet legaal plaatsen van een herdenkingsmonument in Vlissingen, de roep om het monument tot de weerstand ertegen. Kom maakt institutioneel racisme en intergenerationele traumaverwerking zichtbaar, waardoor het bespreekbaar wordt. Dat is het startpunt van de dialoog: hoe vormen wij, zwart en wit, vanaf dit moment samen een goede toekomst voor onze kinderen, om de mooie woorden van excuses en vergiffenis waar te maken?
Monument Kom was te zien tijdens het Film By The Sea tussen 8 en 17 september 2023.
Foto: Angélique Duijndam bij het monument Kom in Fort Rammekens tijdens het Zeeland Nazomerfestival 2023. Het monument Kom was onderdeel van de muzikale voorstelling Water vergeet niet van Koen Verheijden.
Monument Kom was in Fort Rammekens te zien van 26 augustus tot 2 september 2023.
Foto: monument Kom is vanaf 14 juli 2023 te zien in de binnentuin van het Zeeuws Maritiem MuZeeum in Vlissingen.