Actie & tentoonstelling Heilige Dionysius van Parijs

Heilige Dionysius van Parijs

Op 9 oktober, de feestdag van de Heilige Dionysius van Parijs, wordt vanaf 2018 de  Dag van de Zuivere Lucht georganiseerd. Iedere stad heeft zijn of haar patroonheilige, ook wel beschermheilige of schutspatroon genoemd. De patroonheilige van Tilburg is Dionysius van Parijs, de eerste bisschop van Parijs, hij kan onder andere aangeroepen worden voor mensen met longziekten. Als we nu naar de longen van de aarde kijken, hoe kunnen wij deze zuiver en gezond houden?

Dag van de Zuivere Lucht – 9 oktober 2018 

Om de feestdag van de Heilige Dionysius van Parijs, de eerste bischop van Parijs en de patroonheilige van Tilburg te vieren. Vertrok Hoenderop op 9 oktober 2018 verkleed als bisschop Dionysius vanaf het geboortehuis van Petrus Donders naar de Sint-Dionysiuskerk (Goirkesekerk). Deze actie had ten doel om aandacht te vragen voor de luchtkwaliteit. Bij aankomst in de Goirkesekerk hield Hoenderop op het altaar een toespraak met daarin een oproep om elk jaar op 9 oktober de Dag van de Zuivere Lucht te laten plaatsvinden.

Impressie van de toespraak in de Goirkesekerk, tijdens de performance : ‘Heilige Dionysius van Parijs’ op 9 oktober 2018 tijdens de eerste Dag van de Zuivere Lucht.

Onderstaande link naar een artikel op de website van het Brabants Dagblad: https://www.bd.nl/tilburg/zeus-haalt-tilburgse-patroon-dionysius-uit-de-vergetelheid-expositie-in-moerenburg~afcf21fb/

Expositie

Op 14 oktober opende Norbertijn, abt Denis Hendrickx de tentoonstelling ‘Residentie Heilige Dionysius van Parijs’ in Huize Moerenburg, Tilburg. Deze tentoonstelling was een pleidooi voor zuivere lucht en een eerbetoon aan de patroonheilige van Tilburg en eerste bisschop van Parijs. 

Foto: tentoonstelling ‘Residentie Heilige Dionysius van Parijs’ in Huize Moerenburg. 

De Heilige Dionysius van Parijs is een noodhelper die men onder andere kan aanroepen bij longziekten. Als we nu naar de longen van de aarde kijken of van onze stad, hoe kunnen we dan zorgen dat we deze longen, dus onze longen gezond houden?

Tot en met 28 oktober 2018 kon er ook post naar Dionysius gestuurd worden, naar dit tijdelijke adres:

Residentie Heilige Dionysius
Huize Moerenburg
Moerenburgseweg 1
5018 TC Tilburg

Recensie 

Onderstaande recensie door Toon van Gestel. Gepubliceerd november 2018 in de Buurtkrant van de Armhoefse Akkers in Tilburg.