Dag van de zuivere lucht

Dag van de Zuivere Lucht – 9 oktober 2019 

De dag van de Zuivere Lucht is een initiatief van beeldend kunstenaar Zeus Hoenderop in samenwerking met ROC Tilburg en openbaarvervoerbedrijf Arriva. Deze dag was bedoeld om aandacht te vragen voor het belang van een goede luchtkwaliteit voor een gezonde planeet en een gezond leven. Om op een positieve manier de noodklok te luiden, planten 112 studenten van ROC Tilburg 112 bomen (verwijzend naar het landelijke alarmnummer). De bomen kwamen niet op één locatie te staan, maar mochten door de studenten in hun eigen omgeving worden geplaatst. Een drietal bomen kregen een plek op drie speciale locaties in Tilburg en Den Bosch.

 

Heilige Dionysius van Parijs

Op 9 oktober, de feestdag van de heilige Dionysius van Parijs, werdt de Dag van de Zuivere Lucht georganiseerd. Iedere stad heeft zijn of haar patroonheilige, ook wel beschermheilige of schutspatroon genoemd. De patroonheilige van Tilburg is Dionysius van Parijs, de eerste bisschop van Parijs, hij kan onder andere aangeroepen worden voor mensen met longziekten. Als we nu naar de longen van de aarde
kijken, hoe kunnen wij deze zuiver en gezond houden?

“Binnen de Dag van de Zuivere Lucht gebruik ik beeldende elementen uit de kerk, maar het komt niet voort uit een christelijke overtuiging. Het is juist gericht op verbinding met iedereen ongeacht cultuur of geloof, omdat iedereen lucht inademt. Lucht is immers leven.”

Comité van aanbeveling

Wim van de Donk, Commissaris van de Koning provincie Noord-Brabant.
Gerard de Korte, bisschop van het bisdom ‘s-Hertogenbosch.
Abt Denis Hendrickx.
Mario Jacobs, wethouder GroenLinks voor de gemeente Tilburg.
Jan-Pieter Been, regiodirecteur openbaar vervoersmaatschappij Arriva.

Dag van de Zuivere Lucht – 9 oktober 2018 

Om de luchtkwaliteit en de Dag van de Zuivere Lucht onder de aandacht te brengen realiseerde ik in 2018 een performance en twee tentoonstellingen.

Voor meer informatie zie:

Performance & tentoonstelling Heilige Dionysius van Parijs:
https://zeushoenderop.com/tentoonstelling-performance-heilige-dionysius

Tentoonstelling Kunst in de Kringloop:
https://zeushoenderop.com/kunst-in-de-kringloop-pleidooi-voor-zuivere-lucht