Tentoonstelling: De laatste kaart van apotheker Van de Sande

Het voormalige laboratorium van apotheker Van de Sande aan de Hobeinstraat (Hofje Van de Sande) in Vlissingen heeft zondag 18 juli een primeur: de opening van de tentoonstelling ‘De laatste kaart van Van de Sande’. 

Beeldend kunstenaar Zeus Hoenderop is eerder dit jaar uitgenodigd om een tentoonstelling in te richten in het laboratorium dat de beroemde apotheker Van de Sande in 2001 heeft nagelaten. Het vertrekpunt van de tentoonstelling is het enige overgebleven authentieke laatje in het laboratorium. In dit laatje liggen onder andere een bril voor onder een gasmasker uit militaire dienst, etiketjes voor medicijnen en een aantal speelkaarten. 

Volgens voormalig apotheker Michiel Snoek, die Van de Sande destijds opvolgde, werden deze speelkaarten gebruikt om de zelfgemaakte zalfjes uit een kom te schrapen. Hoenderop gebruikt deze speelkaarten in de tentoonstelling als aanwijzingen over hoe Van de Sande in zijn laboratorium te werk is gegaan. 

Het algoritme van speelkaarten vormen de formule voor een nieuwe receptuur die bestaat uit  kansberekening van het kaartspel in relatie tot het lot van de voormalige butler Marc van Eekelen in wiens handen apotheker Van de Sande op 2 juli 2001 is gestorven, met de eigenaar van het Van de Sande laboratorium voormalig apotheker Michiel Snoek, de geneeskrachtige werking van het hofje in de corona tijd, Dunnelaagchromatografie en het morfogenetische veld (het wetende veld). Dit vormen de werkzame stoffen van deze kunst installatie die te bezichtigen is tijdens de tentoonstelling, waarbij het achterliggende verhaal in verbinding staat met het heden en een doorkijkje biedt naar de toekomst. 

Opening tentoonstelling & openingstijden
Deze tentoonstelling wordt op 18 juli 2021 om 14.00 uur geopend door voormalig apotheker Michiel Snoek.

Zondag 18 juli van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Maandag 19 juli tot en met vrijdag 23 juli tussen 20.00 uur en 21.30 uur. 
Tijdens de openingstijden worden de actuele corona maatregelen gehanteerd.

Zeus Hoenderop is aanwezig tijdens de openingstijden voor gesprek over zijn onderzoek en bijzondere ontdekkingen, waarin synchroniciteit en de verbinding tussen verleden, heden en toekomst centraal staan.  

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *