Op zoek naar de schat van Vlissingen deel 26 – Nel Koolwijk – Heijboer.

In dit deel van op zoek naar de schat van Vlissingen Nel Koolwijk – Heijboer. Nel woont in Middelburg en is gepensioneerd.

Na de middelbare school wilde Nel kapster worden maar is op verzoek van haar ouders naar de driejarige Handelsschool in Goes gegaan. Nel woonde met haar ouders in Heinkenszand en toen zij 18 jaar was zijn ze naar Oost-Souburg verhuisd. Daar had haar vader een kruidenierswinkel gekocht die Nel samen met haar moeder runden. Na een paar jaar werd de winkel verkocht en ging Nel in een leuk en gezellig hotel in Dishoek werken, bij de familie Christiaansen. Daar heeft ze 30 jaar gewerkt.

Vervolgens is Nel haar man Arnold Koolwijk tegen gekomen en kregen ze samen een mooi gezin met drie kinderen. Ricky werd in 1965 geboren en in 1966 Arnold, het waren echt twee Vlissingse kwajongens, die samen veel hebben opgetrokken. Ze werden in die tijd in de buurt Rikkie en Slingertje of de Gebroeders Bever uit de Fabeltjeskrant genoemd. Ricky en Arnold waren altijd buiten aan het spelen: op de step met de skelter of aan de waterkant bij de schuitvaartgracht. Ze hadden een hele leuke jeugd.

In 1970 kregen ze er een zusje bij, Jessica, ze vonden het zo fijn om grote broers te zijn voor hun kleine zusje. Ricky en Arnold zijn alletwee naar de Scheldeschool gegaan. Ricky heeft vervolgens op de Schelde als lasser gewerkt maar daar voelde hij zich niet zo fijn en na een paar jaar is hij daar gestopt met werken. Ricky heeft toen van de vrijheid geproefd en heeft toen een paar jaar als skileraar in Oostenrijk gewerkt. Daarna is hij naar de Groenschool gegaan, getrouwd met Lucille en is bij Intratuin gaan werken waar hij het erg naar zijn zin had. Ricky en Lucille kregen twee kinderen. Het vaderschap in een mooi jong gezin was de mooiste tijd van zijn leven.

De beeldhouwer Jan Haas uit Vlissingen was de achterbuurman van Nel en is op die manier in contact gekomen met Ricky. Haas vroeg Ricky om voor het beeld ‘Blik’ van een zeevaartscholier model te staan. De onthulling van dit beeld vond plaats op 11 september 1990 aan de Boulevard Bankert in Vlissingen door Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden. Dit was een bijzonder dag vertelt Nel.

Ricky is gestorven in 2013, een dag voor zijn verjaardag. Nel fiets regelmatig langs het beeld van haar zoon en groet hem dan. Ze voelt dan trots, blijdschap, maar ook pijn, weemoed maar bovenal dankbaarheid voor Ricky. Dat Ricky 48 jaar in haar leven is geweest, zo’n mooi en fijn mens.

Sinds 2013 komen familieleden en vrienden bij elkaar rondom het beeld van Ricky om herinneringen op te halen. Helaas vanwege de corona maatregelen was de laatste keer twee jaar geleden. Wel werden bloemen bij het beeld van Ricky gelegd.

 https://www.youtube.com/watch?v=y_mZuiHCYt0

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *